Polsat Telewizja

Rafał Maserak zwycięzcą “Top Chef. Gwiazdy od kuchni”! [ZDJĘCIA]

To był naprawdę emocjonujący wieczór. O tytuł Top Chefa i 100 tysięcy złotych mierzyli się w ostatecznej kulinarnej rozgrywce: Piotr „Vienio” Więcławski, Beata Oleszek i Rafał Maserak. I właśnie ten ostatni przygotował najlepsze menu degustacyjne wieczoru.

– To najbardziej zaskakujący uczestnik tej edycji. Mnie osobiście zaskoczył w drugim programie, kiedy podał pyszną potrawę – bataty (…). Niesamowity był jego rozwój. Widać, jak niesamowicie się wkręcił w gotowanie. I widać, że jeżeli on coś robi, to robi to na 100%. Jeżeli tańczy – tańczy na 100%. Jeżeli gotuje, wkłada w gotowanie całe swoje serce i cieszy się jak dziecko. Angażował się we wszystko co robił, wszystko było dla niego nowym odkryciem. Z ogromną ciekawością podchodził do wszystkiego. Każde wyzwanie traktował: tak dam radę, cieszył się jak dziecko z każdego przechodzenia do kolejnego odcinka, z każdego zadania, że się udało. A udawało mu się. Bo ma talent kulinarny, ma instynkt, którego się nie da nauczyć – chwaliła Rafała Maseraka jurorka Ewa Wachowicz.

– Jestem szczęśliwy, nie dowierzam, że to się stało (…). Dziękuję bardzo Vieniowi, dziękuję bardzo Beatce, że mogłem z nimi być w finale. Oni byli świetni, wiem, że mi też kibicowali. Jestem najszczęśliwszym kucharzem, który stoi w tym studiu, to było coś niesamowitego. Odkryłem swoją nową pasję – mówił wzruszony Rafał Maserak.

A co wydarzyło się w finałowym starciu? – Vienio na pewno zaszaleje, na pewno będzie chciał pokazać swoje umiejętności, bo je ma – mówiła przed rozpoczęciem konkurencji Ewa Wachowicz. – Beata przyniosła do kuchni Top Chefa cudowne tony, smaki i aromaty polskiej kuchni tradycyjnej. Rafał Maserak jest dla mnie absolutnie odkryciem, bo wydaje mi się, że ma niesłychaną intuicję kulinarną – dodał Maciej Nowak.

W menu degustacyjnych uczestników znajdowały się między innymi: pierogi, gołąbki, smażona cykoria, ośmiornica, polędwica wołowa, czy sernik z batatów. Pomagali im najlepsi kucharze w kraju, czyli dotychczasowi zdobywcy tytułu Top Chef: Katarzyna Daniłowicz, Tomasz Purol, Dawid Szkudlarek, Marcin Przybysz, Sebastian Olma i Martin Gimenez Castro. Emocje sięgały zenitu, a między uczestnikami i ich sous chefami dochodziło nawet do sprzeczek. Tak było w przypadku Vienia, który postanowił udowodnić, że na prażeniu orzechów z migdałami zna się lepiej niż Katarzyna Daniłowicz! Inną strategię obrała Beata Oleszek – zdecydowała skonsultować pomysły z Martinem. Jak dania ocenili jurorzy? – Vienio, z twojego menu chyba najbardziej zapamiętałem czarną soczewicę. Tak pełnego tonu czarnej soczewicy nie jadłem od dawna – mówił Maciej Nowak. – No Rafale, jak ty pysznie robisz dorsza! Absolutnie genialnie! Z tym czarnym czosnkiem, do tego jeszcze chrupiące listki brukselki – to wszystko bardzo ze sobą harmonizowało od smaku po wygląd. Po prostu super! – powiedziała Ewa Wachowicz. – Beatko, jeśli królem twojego menu był mielony, należy zrobić maluteńką koronę i włożyć mu na głowę. To było naprawdę coś wybitnego – komplementował potrawę Beaty Oleszek Wojciech Modest Amaro. Jurorzy zdecydowali, że najlepszym kucharzem wśród gwiazd jest tancerz Rafał Maserak. Część nagrody przeznaczy na cel charytatywny, z resztą, jak sam mówi, jeszcze „nie wie, co zrobi”.

Rafał Maserak to tancerz i choreograf. Trzykrotny wicemistrz Polski w tańcach latynoamerykańskich i standardowych. Wielokrotny finalista „Dancing with the Stars. Taniec z Gwiazdami”. Specjalizuje się w kuchni włoskiej, ale potrafi też zrobić pyszny placek po węgiersku. Zamiast odwiedzać restauracje, woli sam gotować w domu, najchętniej dla najbliższych. Czas spędzony w kuchni to jego sposób na relaks. Lubi eksperymentować i wymyślać nowe dania.

Powiązane artykuły

Zobacz, co wydarzy się w drugim odcinku Kocham Cię, Polsko!

Dawid Propolis

Zobacz, co wydarzy się w czwartym odcinku Kocham Cię, Polsko! [WIDEO]

Dawid Propolis

Zobacz finalistki Miss Supranational 2016 w bikini! [DUŻO ZDJĘĆ]

Dawid Propolis